Podzim je v tradiční čínské medicíně obdobím prvku Kovu, který je spojen s plícemi a tlustým střevem. Energie se začíná stahovat dovnitř, příroda se připravuje na zimu a i náš organismus reaguje zpomalením, větší potřebou klidu a vnitřní stability.

Pokud nasloucháme svému tělu a přizpůsobíme se rytmu ročních období, podzim pro nás může být časem zklidnění, regenerace a posílení imunity. Pokud ale tento přirozený proces ignorujeme, tělo na to často upozorní typickými podzimními obtížemi.

Podzimní orgány: Plíce a kůže

Plíce jsou podle TCM první orgánem „na ráně“, jako první tedy reagují na vnější podněty, chlad a sucho. Jejich kondice se odráží i na naší kůži, která je považována za jejich „vnější obal“.

Nejčastější podzimní potíže:

• časté nachlazení, kašel, rýma, bolesti v krku,

• suchý kašel nebo suchá kůže, popraskané rty, svědění,

• zhoršení ekzémů, lupénky či jiných kožních projevů,

• melancholie, smutek či pocit osamělosti (plíce jsou spojené s emocí smutku).

Jak se chovat na podzim, aby to pro vás bylo příjemné období

Zpomalte tempo – dopřejte si více spánku, klidné procházky, dechová cvičení nebo meditaci.

Chraňte plíce a krk a navlékněte ponožky – nosit šálu či šátek není jen „babská rada“, ale prevence proti průniku chladu a větru, které pronikají přes brány větru, které se nachází na krku a horní části zad. A nezapomeňte na ponožky nad kotníky, aby jste byli chráněni i proti chladu.

Dýchejte vědomě – dechová cvičení posilují plíce a zároveň uklidňují mysl, zkuste třeba schodkovitý dech (ale zařaďte ho dopoledne, citlivější osoby praktikující schodkovitý dech odpoledne pak mohou mít problémy se spánkem, protože je hodně energizující).

Zpracujte emoce – dovolte si smutek prožít a pustit, aby nezůstával uvnitř a neoslaboval plíce. A pokud vás smutek přímo zbičuje, pak doporučuji navštívit některého z praktiků TCM, kteří vám s ním pomohou.

Strava podle TCM na podzim

Jídlo by mělo být teplé, výživné, snadno stravitelné a mírně zvlhčující, aby se předešlo suchu.

Doporučené potraviny:

• kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, pastinák, dýně),

• rýže, oves, jáhly, pohanka,

• hrušky (vařené nebo pečené – zvlhčují plíce a utišují kašel),

• bílé potraviny (květák, bílá ředkev, kedlubna – harmonizují prvek Kovu),

• mírně ostré koření (zázvor, skořice, česnek, křen – pomáhají zahnat chlad).

Vyhnout se: příliš velkému množství syrového ovoce a zeleniny, nadměrnému množství mléka a jogurtů a sladkostem, které oslabují slezinu a tím i imunitu.

Jak předcházet podzimním patologiím

Sucho v plicích – pijte teplé polévky a čaje, zařaďte vařené hrušky s trochou medu.

Napadení větrem a chladem – včas zareagujte, dopřejte si zázvorový čaj a zabalte se do deky pro vypocení, odpočinek a teplo.

Slabá imunita – posilujte pravidelností, teplým jídlem, dostatkem spánku a jemným pohybem a bylinami podle TCM.

Smutek a melancholie – nezavírejte se do sebe, vyhledejte společnost, choďte na procházky do přírody s pozorováním podzimních barev a zhluboka dýchejte čerstvý vzduch.

Závěrem

Podzim nemusí být dobou nemocí, únavy a smutku. Pokud svému tělu i duši dopřejete, co právě potřebují – tedy teplo, klid, dech a výživnou stravu – může být toto období časem pro zklidnění a vnitřní přípravu na zimu.

Příjemné podzimní dny přeje Kamila, Váš terapeut TCM pro východní část Prahy a okolí. Máte dotaz nebo se chcete rovnou objednat na konzultaci? Zde jsou kontakty. Těším se na vás.

pozn. Jako vždy nezapomínejte, že tento článek není univerzálním návodem pro všechny a nenahrazuje léčebné postupy indikované vaším lékařem. Ale pokud vás zajímá přírodní cesta jak si udržet zdraví, jste tu správně.